Veel gestelde vragen
Warmtemeting algemeen
In deze categorie vindt u de veel gestelde vragen over warmtemeting in het algemeen. Door een vraag aan te klikken komt het antwoord tevoorschijn.
Alle woningen, in een gebouw met een collectief verwarmingssysteem, die voorzien worden van warmte, koude en/of warmwater dienen vanaf 31 december 2014 op basis van werkelijk verbruik afgerekend te worden, mits er meters aanwezig zijn. Ook dienen uiterlijk op 31 december 2016 alle woningen voorzien te zijn van individuele meters. Dit stelt de huidige wetgeving tot het verplicht meten in complexen met een collectief verwarmingssysteem.
Naast deze wetgeving staat Techem bovendien achter een verbruiksafhankelijke verdeling op basis van meting omdat wanneer er niet gemeten zou worden, dit in de eerste plaats leidt tot flinke energieverspilling en daardoor tot onnodige kosten.
Immers, niemand wordt aangespoord om verstandig om te gaan met energie, want er wordt toch niet gemeten. In de praktijk blijkt al jarenlang dat in woningen waarin geen warmteverbruiksmeting plaatsvindt, gemiddeld tussen 15% en 20% meer energie verbruikt wordt dan in woningen waar dit wel gebeurd. Zonde van de energie en van het geld!
In de tweede plaats is het een eerlijke manier om de kosten te verdelen. Mensen die zuinig met hun verwarmingsinstallatie omgaan, betalen niet voor mensen die er een royale stookgewoonte op na houden.
Ten gevolge van de sterk gestegen energieprijzen, zijn ook de kosten van het verwarmen van uw woning de laatste jaren fors toegenomen. Het is zaak om te beginnen dat die kosten goed en duidelijk in beeld gebracht worden door middel van betrouwbaar meetapparatuur. Techem doet dat; om te beginnen door vast te stellen welk type meter in welke situatie het beste toegepast kan worden. Alle typen meetinstrumenten van Techem zijn beproefd en uiterst nauwkeurig. Daardoor worden de werkelijke kosten zeer exact vastgesteld. Maar Techem gaat nog een aantal stappen verder!
Immers, de afrekeningen verwarmingskosten kunnen soms heel erg tegenvallen. Helaas is als de verwarmingsrekening op de deurmat valt, het kwaad al geschied. De kosten zijn gemaakt en moeten betaald worden. En zeker als de voorschotten achter zijn gebleven bij de daadwerkelijke kosten, kunnen nabetalingen soms pijnlijk hoog oplopen. Techem doet daar wat aan door met haar dienstverlening véél eerder te beginnen dan het moment dat de afrekeningen verstuurd worden.
Met de meetapparatuur van Techem is het namelijk mogelijk het verbruik van dag tot dag te volgen. Die wetenschap stelt zowel de verhuurder als de bewoner of de individuele woningeigenaar in staat tijdig maatregelen te nemen. Een voorbeeld: Techem biedt in haar leveringsprogramma de Energiecoach. Daarmee kunnen de bewoners hun individuele verbruik van maand tot maand op internet volgen en daarbij bovendien in één oogopslag zien, wat het gemiddelde verbruik in hun wooncomplex is. Zit men daar boven, dan weet men dat de verwarmingskostenafrekening hoger dan gemiddeld dreigt te worden. Zo kan men van maand tot maand - en voordat de afrekening gemaakt wordt - het verbruik eenvoudig in de gaten houden. Maar er is méér mogelijk. Techem kan - dankzij die dagelijkse monitoring van de verbruiken - adviezen geven om de individuele voorschotten aan te passen aan de daadwerkelijke verbruiken, zodat grote nabetalingen kunnen worden voorkomen.
En mocht - ondanks al die maatregelen - de verwarmingskostenafrekening toch nog erg tegenvallen, dan staat de afdeling klantenservice van Techem ter beschikking. Zij kunnen nagaan waarom de afrekening zo hoog is opgelopen en controleren of alles correct is verlopen. Bovendien kan deze afdeling tips geven om nieuwe tegenvallers te voorkomen.
Tenslotte zijn op onze site verwarmingsadviezen te vinden die wij ook in brochurevorm ter beschikking stellen. Techem meet de verwarmingskosten goed, betrouwbaar en nauwkeurig. Maar Techem gaat verder. Zij helpt verhuurders, bewoners en individuele eigenaren om de verwarmingskosten niet onnodig uit de hand te laten lopen.
Bij Techem is het verdelen van uw verwarmingskosten in goede handen.
Het doel van het plaatsen van radiatormeters, en warmtemeting in zijn geheel, is om individueel verbruik meetbaar te maken. De radiatormeters in uw woning zijn er om uw individuele verbruik te meten. Op deze manier kunnen de totale energiekosten van het complex eerlijk naar verbruik verdeeld worden zodat iedere bewoner gaat betalen naar werkelijk verbruikte energie. Deze meters worden overigens alleen in gebouwen met een collectieve cv-installatie (blokverwarming) geplaatst waar bewoners geen eigen cv-ketel, dus geen eigen gasmeter, hebben.
Voor het gros van de meters geldt, dat zij onder het toezicht van Techem worden ontwikkeld. Techem bezit hierbij de kennis en de alleenverkooprechten. De productie van de kwaliteitsbeveiliging van de producten vindt plaats bij hiervoor geschikte fabrikanten in Duitsland.
Voor de toepassing van elektronische radiatormeters bestaat een norm. Namelijk de Europese norm EN 834. In deze norm zijn de officiële regels vastgelegd die beschrijven waar een meetsysteem allemaal aan moet voldoen. De Techem radiatormeter voldoet aan deze kwaliteitsnorm.
Alle meters worden bij het verlaten van de fabriek getest. Watermeters bijvoorbeeld hebben al een kleine stand op de meters staan.
De meters voldoen aan Europese normen en hebben alleen een CE-Keur: radiatormeters EN834, warmtemeters en watermeters MID richtlijn 2004/22/EG.
Techem heeft het onderzoekscentrum RWTH te Aken ( FEMU ) opdracht gegeven om de elektromagnetische omgevingsbelasting te onderzoeken.
De metingen werden uitgevoerd door T-Mobile Darmstad en SENTON EMV testcentrum te Straubing.
Resultaat:
Op basis van de actuele kennis kunnen geen aanwijzingen worden gevonden dat het Techem draadloos meetsysteem op enigerlei wijze de gezondheid negatief kan beïnvloeden.
Zelfs op basis van de laatste stand der techniek kunnen geen beperkingen worden gevonden om deze apparatuur in woningen en bedrijven toe te passen.
Over een totaal jaar gezien is de afgegeven hoeveelheid zendenergie van het Techem draadloos meetsysteem min of meer vergelijkbaar met een GSM telefoongesprek van 5 tot 6 minuten.